Joulukonsertista ja Joulukonserteista – miksi soittoporukat vaihtelee?


Meillä oli eilen ihana joulukonsertti upeiden Christa Talikan (laulu) ja Eveliina Saikkosen (piano) kanssa. Me tunnetaan jo ihan lapsuudesta ja nyt vasta kuitenkin ensimmäistä kertaa tehtiin tuolla porukalla musiikkia. Olen tehnyt aiempina vuosina Hämeenlinnassa (ja toki muuallakin) konsertit mm. Local Voices-yhtyeellä, pari omaa joulukonserttia eri säestävien yhtyeiden kanssa ja the3ees on myös tehnyt konsertit monena vuotena. Olen pyrkinyt tekemään maksimissaan kahdella eri porukalla konsertit samaan kaupunkiin samana vuonna.

Monena vuonna olemme tehneet meidän ihanalla the3ees-porukalla myös joulukonserttikiertueita. Tänä vuonna minulta (ja the3eesin muilta jäseniltä) on kyselty miksi the3ees ei tehnyt tänä vuonna konserttia vaan tämä porukka ja onko nyt the3ees lopettanut toimintansa. Voi apua, ei tietenkään!! Ymmärrän sinänsä vertauksen, kun molemmissa on kolme naista JA molemmat ovat HML-lähtöisiä, mutta minulle laulajana nämä edustavat ihan eri juttuja ja siksi en ollut osannut kuvitella, että yleisössä mietitään asiaa tältä kannalta. 🙂 Kertoo ehkä enemmän omasta kuplastani missä elän, kuin yleisöstä tai siitä, että en ehdi tässä arjessa miettiä asioita noin monelta kantilta. The3ees ei todellakaan ole lopettamassa (eikä toivottavasti koskaan), seuraavan kerran olemme keikalla yhdessä jo parin päivän päästä ❤️

Käytän tilaisuuden hyväksi ja avaan hieman lisää, miksi minulle nämä ulkoisesti samalta näyttävät jutut on ihan erilaisia ja miten miellän oman roolini erilaisissa yhteissä. Nämä on ehkä sellaisia juttuja, joita yleisö ei tule ajatelleeksi ja todellakin hyvä niin – yleisö saa konserteissa keskittyä juurikin joulun tunnelmaan ja yleiseen fiilikseen, eikä siihen mitä kukakin laulaa tai ei laula. ❤ Seuraavaksi kolme asiaa, miksi porukat joissa esiinnyn vaihtelevat!

1. On arkipäivää freelancermuusikoille keikkailla eri muusikoiden kanssa. Teen muutenkin keikkoja eri bändien kanssa, esim. saman viikon sisällä saatan olla neljän eri bändin tai projektin kanssa keikalla. Jokaisesta projektista oppii uutta, ja on tosi kehittävää laittaa oma ääni ja työskentelytapa sopimaan aina eri porukoihin. Sama koskee uusia soittajia, koen uusien muusikoiden kanssa työskentelyn aina opettavan minulle jotain lisää. Toki tutuissa porukoissa keikkailussa on lukuisia hyviä puolia, kuten se, että omaa paikkaa ei tarvitse hakea ja ”yhteinen soundi” on jo löytynyt. Molempi parempi! Eihän myöskään tästä työstä saisi elantoa, jos kaikki olisi yhden bändin varassa. Tämän näkökulman kautta itselleni on ihan normaalia, että myös joulukonserttien porukat vaihtelevat.

2. Oman tontin erilaisuus. Tottakai se vaikuttaa, että oma tontti erilaisissa porukoissa lukkiutuu usein johonkin hyväksihavaittuun muotoon. Tykkään tehdä monipuolisesti erilaisia juttuja, joten jo senkin takia eri bändit ja projektit on suuri rikkaus. Ehkä juurikin tämä voi olla vaikea nähdä yleisöstä käsin, koska tämähän on myös vain minun subjektiivinen kokemus aiheesta.

Eilen Christan ja Evin kanssa meillä oli enemmänkin kahden solistin ja pianistin yhteiskonsertti. Molemmat meistä lauloi paljon melodioita ja koko musiikki perustui pitkälti stemmojen ja lauluosuuksien puolesta improvisaatioon yhtä ”läpisovitettua” kappaletta lukuunottamatta. Harjoituksissa enimmäkseen opeteltiin toistemme tapaa laulaa ja niitattiin rakenteet ja harmoniapohja paikoilleen. Solistityöskentelyssä leadeja eli melodiaa lauletaan usein suunnilleen saman verran ja solistinen vastuu on molemmilla. Oli kiva fiilis ennen keikkaa, kun musiikkia todella tehtiin pitkälti hetkessä. Mä opin paljon itsestäni lisää tuon projektin myötä.

Kuva heti konsertin jälkeen. ❤

Local Voices-yhtyeessäkin on useampi solisti, mutta pääpaino on ennalta sovituissa stemmoissa ja isomman bändin soinnissa. Siinä stemmoissa minun tontti on usein altto ja laulan myös paljon melodioita, onhan kyseessä nimenomaan neljän solistin bändi. Meidän joulukonsertit ovat olleet myös ”Motown-Xmas” -teemalla, joten ne ovat olleet tyyliltään aika erilaiset kuin kirkkokonsertit. Niiden funktio on ollut tanssittava ja letkeä, vähän pikkujoulu-henkinen. Iso bändi tarkoittaa myös sitä, että äänellisesti voidaan olla aika ”supussa” tai stemmat voi olla kirjoitettu aika lähelle toisiaan, kun matalat taajuudet ja usein myös korkeat taajuudet tulevat bändistä. Mehän ei olla lauluyhtye ollenkaan, vaan neljän solistin ja bändin muodostama kollektiivi.

Motown Xmas-meininkejä (kuva Terho Aalto)

The3ees-lauluyhtyeessä taas kappaleet ovat sovitettu tosi tarkasti ja siinä yhtyeessä itse yhtye on se juttu, eikä kukaan yksittäinen laulaja. Onhan meillä vaihtunut kerran yksi laulaja kokonaan ja Christa tuurasi minua äitiysloman aikana – toiminta jatkui silti ihan normaalisti ennallaan. Yksittäisen laulajan vaihtuminen ei vaikuta yleisön silmissä niin paljoa kokonaisuuteen, vaikkakin taas itse yhtyeessä olevien silmissä tietty jokainen laulaja on tärkeä ja tuo oman lisänsä yhteissointiin ja muuhun tekemiseen. Oma tonttini on the3eesissa pitkälti laulaa matalinta alttoa (etenkin acapella keikoilla oikeastaan lähes poikkeuksetta, piano-keikoilla saatan laulaa myös leadeja, kun matalat taajuudet tulevat pianosta), joten laulan tässä yhtyeessä usein 95% stemmoja. Se on tottakai kotoisa ja mukava tontti, mutta ei kauhean solistinen. Tehtäväni on saada melodia kuulostamaan hyvältä ja harmonian pohja vakaalta, sekä kantaa vastuu groovesta ja tempon pysymisestä. Toki itse miellän tonttini tärkeäksi ja mielenkiintoiseksi ja yhtye tottakai myös, mutta yleisö kuitenkin käsittääkseni kuuntelee melodiaa aina enemmän(?). Parhaimmillaan meidän keikoilla kuunnellaan yleisössäkin juuri meidän kolmen yhteissointia ja kokonaisuutta, eikä niinkään yksittäistä laulajaa ja koko meidän treenaus pyrkii siihen yhteissoinnin toimivuuteen.

Omissa soolokonserteissa pääsee tekemään aina kokonaan oman näköisen kokonaisuuden, mutta siinä on myös erilainen vastuu yksin kannettavana. Sovitukseen ja muuhun organisointiin kuluu yllättävän paljon aikaa. Yksin tehdessä myös kaikki ei-musiikillinen-tekeminen (markkinointi, organisointi jne) jää yksin minun vastuulle. Näitä yksin tehtyjä joulukonsertteja olen tehnyt suhteessa kaikista eniten. Olen tehnyt eri kaupungeissa joulukonsertteja mm. viulistin, sellistin, bigbandin, eri pianistien, kitaristin ja huilistin kanssa, ja joka konserttiin sovittanut (tai joku muu on sovittanut) kappaleet uudelleen kyseiselle kokoonpanolle sopivaksi.

Lempparijoulukonserttiasu päällä omalla joulukeikalla

3. Kaikki random-asiat. Kuka sattuu soittamaan ja ehdottamaan konserttia? Kuka toimii aloitteellisena? Näihin taas yleensä vaikuttaa ihmisten muut kiireet. Jos kukaan muu ei ole aloitteellinen, niin silloin heillä on yleensä myös aika kiire. Local Voices-bändi on niin iso ja konsertit vaatineet pitkän sovitustyön meidän kapellimestarilta, joten ne sovitaan ainakin vuotta aikaisemmin. The3ees-yhtyeellä taas meillä kaikilla kolmella on uusi työ tänä syksynä, ja muut kaksi jäsentä niin kiireisiä kokopäivissä töissä, että en voinut ottaa kaikkea tuontanto- ja sovitusvastuuta itselleni. Christan kanssa homma tuli puheeksi alunperin ihan vaan vitsi-heitosta, johon kuitenkin molemmat tartuttiin. 😀 Sattuman summaa siis!

Toivon, että onnistuin avaamaan ajatuksiani tarpeeksi selkeästi. Mun elämässä kiltteys on yksi pääarvo, ja en ikimaailmassa toivoisi kenenkään loukkaantuvan siitä, että tänä vuonna esiintyjäporukka oli tämä eikä joku muu. Ensi vuoden joulukonserteille ei ole suoraan sanoen uhrattu vielä ajatustakaan (ja kohta itseasiassa jo pitäisi, huh), sehän on niin tuhannen asian summa. Mutta varmaa on, että jotain taas tulee, mutta mitä, kenen kanssa ja minne? Se selviää, kunhan palaset alkaa loksahdella paikoilleen.

❤ Elina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: