Miten treenaan laulua?

Multa kysytään usein, miten itse treenaan laulua. Ajattelin jakaa mun tyypillisen treenin!

1. Lämmittely kropalle. Lämmitän aluksi kehoa hereille, yleensä jotain aktivoivaa eikä niinkään venyttävää. Rullailen selkää nikamanikamalta, tämä auttaa minulla sekä alaselkään että niskajumeihin. Tykkään myös tosi paljon (huhupuheiden mukaan) alun perin Gwyneth Pathrolin käsitreenistä, jossa ensin kädet on sivuilla kropan muodostaen T-asennon. Sitten käsiä pyöritellään ylösalas ja ympäri eri suuntiin. 😎😂 Tää nyt on vaan jotain mihin olen itse hurahtanut, koska mun hartiat on niin kipeät, että tuo tuntuu menevän suoraan aukomaan niitä jumeja. Lienee sama mitä tekee, kunhan kroppa herää ja lämpiää 🙂

2. Lämmittely äänihuulille. Teen yleensä erilaisia täryjä tai pillitreenejä, joiden tarkoituksena on lämmitellä äänihuulia. Toki niistä on muutakin hyötyä, mutta tykkään aloittaa treenin noilla. Koen, että samalla tutustun omaan päivän emergiamoodiini ja herätän mieltä ja kroppaa laulamista varten.

2. Treenaan jotain työn alla olevaa teknistä tai musiikillista asiaa. Yleensä uppoudun tähän niin, että en malttaisi tehdä muuta 😂 Viime aikoina oon treenannut lihasmuistiin vähän erilaista leuan asentoa, terävän kuuloista päärekisteriä (eli korkeita ääniä) ja ”korkealta ja kovaa” -laulutyyliä tai hankalampia tahtilajeja, itselleni ei-mukavia-asteikoita ja lauluimprovisointia.

3. Biisien treenaus. Valitettavasti ehkä 80% tällä hetkellä biisitreenauksesta on enemmän ”työ-työhön” – liittyvien kappaleiden harjoittelua. Tämä tarkoittaa siis esimerkiksi keikoille treenausta, eri proggiksiin treenausta tai äänitysjuttuihin valmistautumista. Tässä vaiheessa kuuntelen paljon musaa ja imen sieltä juttuja omaan laulamiseeni.

Näiden lisäksi:

4. Keskityn laulamiseen aina kun laulan. Laulan oman treenin lisäksi joka päivä tosi paljon esim. bänditreeneissä, opettaessani, kotona lasten kanssa, keikoilla ja itsekseni. Yleensä tällöinkin koitan työstää eteenpäin jotain juttuja aina kun mahdollista, esim. sain tosi nopeasti treenattua aikanaan kielen asennon suussa paremmaksi, kun keskityin siihen koko ajan laulaessa. Samoin usein pohdin puheäänenkäyttöä (äänentuottoa sekin!), ja koitan tsempata sitä paremmaksi.

5. Kuuntelen musaa ja matkin. Needless to say, tottakai.

Summasummarum: laulamalla, keskittymällä ja kuuntelemalla. Yleisesti ajatellen laatu korvaa treenissä määrän, mutta laadukasta treeniä pitää silti olla riittävästi 🦸‍♂️

❤ Elina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: