Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu!: Kesät talvet (levysuositus lapsiperheille)

Päätin aloittaa blogissa levysuosituksien sarjan. Ensimmäisenä suositteluun pääsee meillä todellisessa tehokuuntelussa oleva Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu!:n Kesät talvet-levy. Olen aiemminkin kirjoittanut postauksen siitä, että mielestäni lapsille olisi hyvä tarjota kuunneltavaksi juuri heille tehtyä musiikkia. Arvostan todella paljon, että lastenmusiikki on tehty pieteetillä ja lapsia arvostavalla tavalla. Kesät talvet-levy edustaa laadukasta, oivaltavaa ja aikuistenkin mielestä (tärkeä kriteeri jotta levyä jaksaa kuunnella koko perheen voimin, haha) mielenkiintoista musiikkia.

Meidän lapsilla on keskenään aivan eri lempparikappaleet. Ihahaa-kappale on meidän kuopuksen suursuosikki, ja etenkin kappaleen introssa ja välisoitoissa kuultava viulusottiisi saa hänet aivan sekaisin. Meillä ei voi enää kotona soittaa kappaletta ilman sottiisia, niin tärkeäksi se on muodostunut. On siis ihan harhaluulo, etteikö pienetkin lapset kuuntelisi instrumenttiosuuksia tai etteikö lastenmusiikissa kannattaisi panostaa niihin. (: Itse pidän sovituksen kekseliäästä laulusovituksesta, joka luo kivan vastapainon tuttuakin tutummalle melodialle.

Kuopuksen toinen suursuosikki on levyn kolmasraita Baobab (meillä kulkee nimellä Aijaijaa), joka kertoo apinoista apinaleipäpuun alla. Tässäkin kappaleessa molempien lapsien lempikohta on lyömäsoitinvälisoitto (”rummut on ihan villeinä!”:D) ja sen lopettava ”Aijaijaa!”-huudahdus. Oma lempparini taas tässä on koko yhtyeen yhteinen lauluosuus kappaleen loppupuolella. Ammuu-orkesterissa on tosi hyvä laulajajoukko (koko yhtye laulaa), joten nuo lauluyhtye-henkiset kohdat ovat aina tosi hyvän kuuloisia.

Esikoisen suursuosikki taas on Pohjoista tuulta (meillä ”Uaa”-nimellä kulkeva, kuuntele niin tiedät miksi), ja siinä etenkin viuluvälisoitot. Ja kun jälkimmäisessä välisoitossa alkaa kontrabassolla rytmikkäämpi säestys ovat molemmat lapset ihan villeinä, se on ilmeisesti koko kappaleen paras kohta! Onhan se kyllä hyvä, viulusovitukset kappaleeseen toimivat tosi hienosti. Esikoinen haluaisi aloittaa viulunsoittoharrastuksen, jotta pääsisi ”kissan kanssa soittamaan Uaata!” 😀 No, siihen voi hetki mennä….

Toinen esikoisen suosikki on Hämähämähämähämähäkki-kappale. Intro hämää, sillä kyseessä ei ole perinteinen hämähäkki-kappale vaan kokonaan uusi lastenlaulu. Esikoisen lempparikohta on kun ”kissa hassuttelee lopussa” eli improvisoi laulumelodioita. Kuopuskin taputtaa kappaleen mukana aktiivisesti omia rytmejään aina kun kuuluu ”taputtavat yhtäaikaa, jatsin hämähäkki taitaa”. Kissan eli Essi Putkosen lauluääni on taipuisa ja miellyttävän kehollinen, äitikin kuuntelee mielellään. (:

On hauska huomata, kuinka lapsista esimerkiksi kertosäkeistön ”hämähämähämähämähäk-KIII”-kohta on todella hauska ja he tykkäävät paljon laulaa sitä mukana. Samoin lopetuksen hämähäk-KI on aina yhtä hassu kohdeyleisön mielestä. Sellaisia pieniä juttuja, jotka ovatkin lasten mielestä se aivan paras juttu.

Oma lempparini koko levyltä on Kimalaisen kehtolaulu, joka on mielestäni sävellyksenä tosi onnistunut. Aivan ihana sointumaailma ja duurin/mollin-vaihtelu toonikassa. Hepan eli Tero Pajusen laulusoundi on myös täyteläinen ja pehmeä, itsessään jo rauhoittava. Välisoiton duetto-melodia on myös onnistunut. Kappale on nykyään meillä vakkarina iltakehtolaulujen joukossa.

Meillä lasten innostus tätä yhtyettä kohtaan alkoi, kun kävimme katsomassa kyseisen Kesät talvet-levyn levynjulkkarikeikan Kansallisteatterilla viime vuonna. Esikoinen alkoi fanittaa etenkin kissaa, hiirtä ja heppaa luultavasti heidän soitinvalintojen takia, ja siitä lähtien tämä ja Ammuun Traktori-levy ovat olleet päivittäin soitossa – vuorotellen toinen autossa ja toinen sisällä. Ammuu on hyvä livebändi, kannattaa ehdottomasti mennä koko perheellä katsomaan heidän konserttejaan! Nyt levy on myös streamattavissa Spotifyssa, mutta kuten tiedämme – parhaiten tuet yhtyettä tilaamalla sen suoraan heidän omasta levykaupastaan täältä.

<3 Elina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: