Sometilini hakkeroitiin – uuden alku

Viime viikko oli aikamoinen, kun edellisenä viikonloppuna henkilökohtainen FB-tilini hakkeroitiin Vietnamista käsin. Olin saanut sähköpostiini kymmenittäin pyyntöjä FBltä vaihtaa salasana klikkaamalla viestiä (sama viesti mikä tulee, jos klikkaa ”olen unohtanut salasanani”). Seuraavaksi tulikin viesti, että tililleni on kirjauduttu Vietnamista, ja siitä hetken päästä että tili on suljettu yhteisönormeja loukkaavan käytöksen takia. Laitoin välittömästi pyynnön palauttaa tili ja jopa todistuksen, että tällä kertaa kyseessä todella olen minä. Kuitenkin toissapäivänä tuli viesti, että tili on lopullisesti poistettu eikä päätöstä voida kumota. Olin tosi verkostoitunut oman alani ihmisiin, ja kyllä harmittaa aloittaa se työ alusta. Vielä enemmän harmittaa se, että henkilökohtainen FB-tilini oli linkitetty julkiseen Instagram-tilini, jota olin pitänyt aktiivisesti melkein 10 vuotta. Tuhannet postaukset ja suuri määrä seuraajia – kaikki meni nyt taivaan tuuliin.

Onhan tässä jotain hyvääkin. Nyt voin ajatella, että tapahtuneen ansiosta voin aloittaa kokonaan puhtaalta pöydältä kaikki some-alustani. Niinpä päätin pyhittää tämän blogin ja samalla nimellä (eli omalla nimelläni, haha) löytyvän IG-tilini laulamiseen liittyville asioille. Tarkoituksenani on tänne blogiin tehdä haastatteluja laulajista ja laulupedagogeista, antaa vinkkejä laulamiseen sekä kertoa omasta laulaja-laulunope-arjestani. Toivepostauksia saa laittaa! 🙂 Perustan uuden blogin koti- ja perhepostauksille, tämä selkeyttää itselleni kuviota tosi paljon. 👍

Toivon, ettei kukaan muu joudu vastaavan hyökkäyksen uhriksi! Muutama vinkki someturvallisuuteen liittyen, jotka toivottavasti tekevät hakkeroinnista vaikeampaa:

– Päivänvalonkestävyys: Ei lasten kuvia someen, eikä mitään mitä et toivoisi laitettavan lehtien sivuille tai työpaikkasi ilmoitustaululle. Oma FB-profiilini oli yksityinen, mutta silti sinne päästiin käsiksi ja sitä kautta kaikkiin FB-kuviin ja tietoihin. Ainoa lohtu oli, että lasteni kuvat eivät nyt ole joutuneet vääriin käsiin, koska niitä ei siellä alunperinkään ollut. Moni sanoo, että omien lasten kuvat eivät ole mitään nakukuvia ja siksi on ok laittaa niitä. Jokainen vanhempi tietty päättää tämän asian itse, mutta vaikka kuvat olisivatkin viettomia hymykuvia, en haluaisi itse niiden olevan kenenkään käsissä vaikkapa Vietnamissa. Sen sijaan omia kuviani olin ladannut sitäkin enemmän ja ne ovat nyt sitten ties missä. Ajattelen kuitenkin, että ne olivat julkisena somessa jo aiemmin esim. IG-tilini kautta, joten vahinko ei siinä mielessä ole suuri. Jatkossa varmasti silti mietin jokaisen kuvan kohdalla kahteen kertaan.

– Salasanat: Kaksiosainen varmennus kaikkiin salasanoihin. Lisäksi kaikkialle eri salasana, jota vaihtaa tarpeeksi usein. Aiemmin kierrätin 5 eri (vahvaa) salasanaa, nyt en enää käytä vanhoja salasanoja uudelleen.

– En kirjaudu enää FB-tunnuksilla mihinkään. Kaikki linkitetyt sivut menivät sen sileän tien. Niinkuin vaikka IG-tilini.

Tuleeko teille muita someturvallisuuteen liittyviä vinkkejä mieleen? Pysytään turvassa niin livenä kuin somessakin!

Elina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: